Tandvleesaandoeningen
Preventie
Als uw tandvlees gezond is, heeft het een mooie lichtroze kleur, ligt het strak rondom uw tanden en kiezen en is het in staat om ziekteverwekkers tegen de houden, net zoals de huid dit doet. Het grootste risico voor de gezondheid van het tandvlees zijn de bacteriën die zich in tandplaque bevinden. Tandplaque is het witte kleverige laagje dat zich dagelijks vormt. Als deze tandplaque zich te lang bevindt langs de tandvleesrand kan er een ontsteking ontwikkelen. Voor een gezonde mond is een voor u op maat gemaakte instructie voor de mondhygiëne onontbeerlijk. Ook meten we de ruimte tussen uw tandvlees en de tand (pocket) op. Aan de hand van deze meting en aanvullende factoren wordt het behandeltraject bepaald. Bij aanvullende factoren moet u denken aan: de aanwezige hoeveelheid tandplak, bloedingsneiging, de algemene lichamelijke gezondheid en externe factoren zoals bijv. roken.
Gingivitis
Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees welke ontstaat als gevolg van een langdurige blootstelling aan tandplaque en tandsteen langs de tandvleesrand. Het tandvlees wordt vaak rood van kleur, gaat zwellen en bij zal gemakkelijk bloeden bij aanraken. Bij gingivitis meten we een pocketdiepte van 4 mm. Het tandvlees zal "losser" rondom de tanden en kiezen gaan liggen, waardoor bacteriën de kans krijgen om dieper in de pocket te dringen. Het tandvlees wordt minder effectief in het beschermen tegen ziekteverwekkers. Gingivitis is bij een juist uitgevoerde en dagelijkse reiniging thuis gecombineerd met een professionele verwijdering van tandsteen omkeerbaar.
Parodontitis
Wanneer gingivitis niet tijdig wordt behandeld kan dit leiden tot parodontitis (pockets > 5 mm). De oppervlakkige onsteking (gingivitis) breidt zich verder uit tot onder het tandvlees en zal uiteindelijk het kaakbot aantasten. Dit proces kan zich zo ver voortschrijden dat tanden en kiezen uiteindelijk los gaan staan. Parodontitis kan langdurig onopgemerkt blijven. Enkele aanwijzingen kunnen zijn terugtrekkend tandvlees, toenemende gevoeligheid voor warm/koud, vieze smaak, vieze adem (halitose). Soms kunnen tanden en kiezen wat losser gaan staan of gaan tanden of kiezen verplaatsen. Echter kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn, laat daarom je gebit regelmatig controleren op parodontitis door de tandarts of mondhygiënist.